Cesta do nekonečna se Stephenem a Jane

14:56 Unknown 0 Comments






Na první pohled hrdina tohoto příběhu.





Nikoli. Ten příběh napsala jeho první žena Jane.





Nejdříve jen hubený. Poté, co přišla nemoc i křehký. Čím dál tím víc.




 Jednalo se o ALS. Stephenovi dávali pět let života.

Jane se ale rozhodla, že ji nemoc od milovaného Stephena neodloučí. Pozval ji na květnový ples, který se konal v červnu. Vysvětloval jí, proč košile tanečníků svítí. Byl vědcem v každém okamžiku svého života. O své nemoci ale nehodlal mluvit teď, ani kdykoli poté.


Ačkoli byli na plese, netančili. Jane to trochu mrzelo, ale milovala ho natolik, že na sobě nedala nic znát. Naopak vyjádřila pochopení. A tak to šlo celý její život se Stephenem. Nejen on, ale i ona byla hrdinkou.


Cesta do nekonečna rozhodně příběh Stephena a Jane (na rozdíl ode mě) nezestručňuje. Naopak, na 518 stranách je dostatek prostoru pro celý příběh v podrobnostech (a to vězte, že se jedná o zestručněnou verzi původního díla Hudba, jež pohne hvězdy k slzám). Pokud jste jako první viděli film Teorie všeho, pokuste se na něj zapomenout, během čtení zjistíte, že se filmaři knižní předlohy drželi jen velmi volně. Jane naopak příběh od samého začátku líčí celistvě a tak detailně, jak jí to oněch 518 stran dovoluje. 

Poté, co stručně nastíní historii, která předcházela jejímu vztahu se Stephenem, přejde ke vztahu samotnému. Ten je zprvu protkán romantickými scénami, které mají kouzelnou jiskru a je doplněn dalo by se říci až roztomilým geekovským pozadím, které obklopuje Stephena samotného, jeho rodinu a hlavně jeho studia na Cambridgi.

S postupem času ale veškerá romantika vinou Stephenovy nemoci mizí a střídá ji nepředstavitelná starost a hlavně dřina, kterou musí Jane zastat. Je udivující nejen to, jak statečně svůj úděl po celé roky se Stephenem nesla, ale především to, jak objektivně o nich dokáže psát. Necítí se ukřivděně, nelituje, ale hlavně nevyčítá a necítí ani kapku zášti. Ačkoli knihu psala v době, kdy už se Stephenem nežila, z knihy cítíte tu nesmírnou lásku, jakou k němu očividně oplývala. A je znát, že mnoho z této lásky stále přetrvává i přes utrpení, kterým také musela projít.

Romantika tedy z příběhu postupně mizí, geekovská stránka však ne. Jste-li fandy vesmíru či fyziky, v téhle knížce si přijdete na své. A pokud ne, možná pochopíte spoustu věcí, které jste doteď kvůli jejich složitosti nebyli schopni nahlédnout. Jane nabízí pohled laika na vědeckou problematiku a informuje o tom, jaké to je žít po boku vědce. A protože má sama doktorát ze španělské filologie, činí tak velmi čtivě a obratně. I když se její příběh odehrává na relativně neměnném pozadí péče o Stephena, vědeckých konferencí, snahy o rodinný život, víry a téměř všudypřítomného vyčerpání, obsahuje nespočet postranních příběhů, díky kterým kniha není nudná a jednostranná. Jakmile si začnete říkat, že tohle jste už přece četli, Jane rychle přispěchá s něčím, co tenhle pocit odsune stranou.

Samozřejmě nemůžu nezmínit náboženský rozměr knihy. Kde je vesmír, jsou i otázky týkající se Boha a v této knize tomu není jinak. Náboženství a ateismus zde kráčí ruku v ruce (pěkný oxymóron, že?), aniž by se snažili získat text ve svůj prospěch. Je na čtenáři samotném, jak zamyšlení nad touto problematikou přijme a co si z něj vezme. Tak je to ostatně s celým příběhem. Nečekejte, že vám Jane bude vnucovat svůj pohled na věc. Ona ho prostě jen popíše. Pak už je jen na vás, jak si to v hlavě přeberete. Čtenáře z Česka navíc příjemně potěší dvě zmínky o naší zemi, na které během čtení také narazí.

Jak vidíte, Cesta do nekonečna má opravdu velký tematický záběr, a i přesto, že pojednává o životě jednoho z největších vědců naší doby, zůstává především kvalitním prozaickým dílem. Existují stovky důvodů, proč si ji přečíst, tak si nějaký vyberte a pusťte se do toho! :-)

Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem
(Travelling to Infinity: My life with Stephen)
Jane Hawkingová
XYZ, 2015
518 stran
95%

Po přečtení si pusťte:
Svoji chvilku nekonečna se Stephenem můžete díky Floydům a jejich vesmírné hudbě strávit i vy :-).

0 komentářů:

Charlotte. Používá technologii služby Blogger.