Všechno, úplně všechno (o lásce a jiných věcech, co mohou zabíjet)

19:37 Unknown 0 Comments



V knihkupectvích aktuálně můžete narazit na knihu Všechno, úplně všechno od N. Yoonové. Pokud vás neodradí obálka, která se třeba mně zrovna moc nelíbí (na rozdíl od původní obálky) a knihu otevřete, ocitnete se ve světě Madeline Whittierové, který by se klidně mohl jmenovat SCID World. SCID je totiž choroba, kterou Maddy trpí. Jedná se v podstatě o to, že prakticky nemá imunitní systém, proto je celý svůj život (18 let) zavřená v bytě, ve kterém žije se svojí matkou a o pravém světě za oknem může jen snít. Jediný, koho z „venku“ potkává, je její ošetřovatelka Karla, která se o ní dennodenně stará.

Může se zdát, že je Maddy se svým stavem smířená. I přes svoji chorobu se snaží žít, jak nejlépe to jde, a i když si občas posteskne po „obyčejném“ životě, ví, že se svým stavem nic nenadělá. Dny tráví čtením, výukou přes počítač a myšlenkovými výlety do světa, který v jejím případě není plný fantazijních představ, ale situací, které zdravému člověku přijdou zcela běžné, až obyčejné a nudné. Maddy neví, jaké je dýchat nefiltrovaný vzduch, neví, jaké je plavat v oceánu, ani to, jaké to je ve škole. Informace o venkovním světě ráda získává skrze okno svého pokoje, ze kterého má výhled na sousední dům.     A právě do něj se jednoho dne přistěhuje Oliver. A její vyrovnání s nemocí je to tam.

Je vám určitě jasné, jak příběh pokračuje. Maddy se do Ollyho zamiluje a dokonce se s ním i setká. Potud děj, který lze očekávat. Jak ale vypadá láska, když se k druhému člověku prakticky nemůžete ani přiblížit? Není bezpečnější žít bez lásky, která je smrtelně ohrožující? A jak to celé může dopadnout?

Pokud se začtete do příběhu Maddy a Ollyho, čeká vás odpověď na všechny tyto otázky a velká dávka dalších informací navíc. Kniha je totiž bohatě ilustračně doplněna, dalo by se říct, že vše, co má v reálném životě grafickou podobu, ji má v této knize. K tomu dávka Ollyho humoru, porce napětí, Maddyiných recenzí knih, které přečetla (a že jich bylo), autorské poezie a naděje, že v každé tmě existuje světlo.

Příběh má rychlý spád, na můj vkus až moc. Je tam tolik myšlenek, které by stály za důkladnější zpracování, ale neděje se tak. Začnete číst a za chvilku už je konec. Některé kapitoly mají totiž třeba jen jeden odstavec. To je podle mě jedna ze slabin této knihy. Další je poměrná předvídatelnost příběhu. Na druhou stranu je to emočně silný příběh, ve kterém vás potěší maličkosti, jako například sebevražedná bábovka. Neumíte si to představit? A chcete vědět, jestli přežije? Tak se začtěte a zjistíte (téměř) Všechno, úplně všechno.

Všechno, úplně všechno
(Everything, everything)
Nicola Yoonová
Jota, 2015
296 stran
75%

Po přečtení si pusťte:
(Až dočtete, pochopíte, v čem všem se ten text knížce podobá.)

0 komentářů:

Charlotte. Používá technologii služby Blogger.