Všechny malé zázraky v jedné knížce

21:27 Unknown 1 Comments


Někdy narazím na knížku (někdy dokonce jen na zmínku o ní) a ještě ani nemám dočtenou anotaci a už vím, že ji musím mít (protože to bude dobrá knížka). Naplní mě neovladatelná touha si ji nejen přečíst, ale i vlastnit (protože vím, že se k ní budu vracet). Vždycky, když se tenhle pocit dostaví, neváhám a knížku si koupím, protože prostě vím, že to bude ono. Nevím, jak je možný, že to funguje, ale funguje :-). A tak to bylo i s touhle knížkou - Všechny malé zázraky mě polapily a jakmile se objevily na pultech knihkupectví, běžela jsem pro ně. Pak je přečetla a opět žasla nad svou intuicí, protože i v tomto případě si ke mně našla cestu skvělá kniha.

Všechny malé zázraky jsou příběhem Violet a Finche-dvou teenagerů, v jejichž životě je aktuálně přítomno utrpení. Violet po tragické nehodě přišla o sestru, ve Finchově životě se pravidelně objevují myšlenky na smrt. Jejich cesty se zkříží na římse zvonice, kam oba přichází s myšlenkou na sebevraždu. Z římsy však nakonec odchází vstříc společnému dobrodružství, které je naopak plné života.

Jen proto, že vás nechci ochuzovat byť jen o špetku všech těch úžasných věcí, které se následkem tohoto setkání začnou odehrávat, vám víc neřeknu. Možná jen napovím, že mnohem příhodnější než český překlad, mi přijde originální název All the Bright Places.

Jako v řadě dalších YA románů, se i zde hlavní hrdinové potýkají se závažnými životními osudy. Violet prochází komplikovaným procesem truchlení, který autorka popisuje velmi dobře. Finch trpí bipolární afektivní poruchou, o které se v literatuře zas až tolik nemluví. Autorka se netají tím, že čerpá z vlastní bolestné zkušenosti, možná proto je její vyprávění tak autentické. Zásadním tématem knihy je střet "trpícího" s jeho okolím, které jeho problémy nevidí/nechce řešit/bojí se řešit/neví jak řešit. A k čemu všemu to pak může vést...

Zkrátka vám nemůžu než doporučit, abyste si tuhle knížku plnou zázraků všedního dne přečetli. Ukáže vám, že láska a utrpení spolu úzce souvisí, jak v pozitivním, tak v negativním slova smyslu. A že (snad jedině) skrze lásku se dá vypořádat i se smrtí.

Všechny malé zázraky
(All the Bright Places)
Jennifer Nivenová
Yoli, 2015
360 stran
95%

Po přečtení si pusťte:
(Tohle album si v knížce pouští Finch a já jeho výběr naprosto schvaluji :-))


1 komentář:

Charlotte. Používá technologii služby Blogger.