Ledový příběh od G. R. R. Martina

12:20 Unknown 1 Comments



Pokud jste fanoušky Hry o trůny, ledový drak vám je určitě povědomý. Ano, je to ten drak, o němž jako malý slýchával Jon Sníh. Jon na příběhy o Ledovém draku vzpomíná během svých hlídek na Zdi. Je to opravdu příběh, který se dítěti zapíše do paměti a už nezmizí? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Kdyby bylo možné na ledovém drakovi létat, napsala bych, že vás v mžiku přenese do drsné, ale současně malebné a dojímavé krajiny, v níž se svým otcem a sourozenci žije malá Adara. Jenže na ledovém drakovi ještě nikdy nikdo neletěl. Je to divoké stvoření, které každý rok přináší všeprostupující zimu. Lidé se ho bojí stejně, jako se bojí o svoji obživu v letech, kdy drak ne a ne odletět.

Adara je zimní dítě prostoupené chladem stejně jako drak, kterého pozoruje za mrazivých dní. Vídá ho, když staví hrady ze sněhu pro ledové ještěrky a ani ji nenapadne bát se ho. Během roku odpočítává dny do svých zimních narozenin a v létě se jich už nemůže dočkat. Ví, že se zimou přiletí její přítel s jinovatkou na křídlech. Už ve svých čtyřech letech cítí, že k sobě patří jako sníh k zimě.

Přijde vám, že to s tou zimou, chladem a mrazem přeháním? Pak vězte, že stejně jako v této recenzi, i v knize na ně narazíte na každém kroku. Nejedná se zde ale jen o zimu. Martin svůj příběh zasazuje do nelítostné doby sužované válkou a krutostí na poměry knížky pro děti opravdu nešetří. Předkládá příběh bez příkras, který by se nejeden rodič mohl ostýchat dětem přečíst (zejména pak na dobrou noc). Vytrváte-li však s Ledovým drakem až do konce, zjistíte, že i na konci té nejmrazivější zimy existuje teplo.

Pokud tedy chcete dětem nebo sobě dopřát ledovou jednohubku, která mrazí, co to jde, aby nakonec zahřála, sáhněte po Ledovém draku od G. R. R. Martina, určitě nebudete zklamaní.

 Ledový drak
(The Ice Dragon)
George R. R. Martin
Argo, 2014
116 stran
75%

Po přečtení si pusťte:
(A zaměřte se zejména na poslední sloku.)

1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze!Úplně souhlasím. :)
    Budu ráda když se podíváš na tu mojí a zanecháš nějaký ten komentář ♥ :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.com/2015/12/ledovy-drak-george-r-r-martin.html

    OdpovědětVymazat

Charlotte. Používá technologii služby Blogger.